Przepis zapisz na później, profil @jakjalubiejesc Zaobserwuj, żeby korzystać z wielu szybkich i pysznych inspiracji 🍀🍀🍀
To kolejny przepis, który z pewnością wykorzystacie w letnie dni na obiady czy kolacje. To połączenie sprawi, że poczujecie namiastkę sushi w wydaniu xxl. Chyba nie muszę Was dłużej namawiać? 😜
Ryż do sushi oraz sos Teriyaki od @houseofasiapl znajdziecie w większych marketach typu Kaufland, Auchan, Leclerc, szukajcie, bo warto! ☺️
Przepis na 2 bowle
➡️1 szklanka suchego ryżu @houseofasiapl
➡️woda
➡️1 awokado
➡️1 mały ogórek szklarniowy
➡️1/3 mango
➡️250g łososia surowego
➡️2 arkusze liści nori (składnik można też pominąć)
➡️1 łyżka sezamu
➡️3/4 łyżki sosu Teriyaki @houseofasiapl
➡️szczypiorek
Ryż płuczemy kilka razy do uzyskania czystej wody. Następnie zalewamy go taką ilością wody jaką pojemność miał ryż. Solimy i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Łososia kroimy w grubą kostkę, polewamy sosem, mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w 210’C ok.15 min (obserwujemy stopień wypieczenia i ewentualnie wydłużany o kilka minut). Mango awokado oraz ogórka kroimy na kawałki. Liście nori zwilżamy wodą, składamy ze sobą i tniemy na większe kawałki. Każdy z nich smarujemy delikatnie oliwą. Wkładamy do piekarnika na osobnej blaszce razem z łososiem. Powinny powstać chrupiące chipsy. Możesz też użyć gotowych chipsów nori @houseofasiapl . Wszystkie składniki układamy w miskach, polewamy ponownie sosem, posypujemy sezamem i szczypiorkiem (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️
Post powstał w ramach współpracy reklamowej z @houseofasiapl