Strona główna Desery Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

przez Monika

BABECZKI MARCHEWKOWE

Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo jest bardzo prosty, a babeczki wychodzą pulchne, wilgotne i miękkie.

Składniki na 12 sztuk
➡️200g obranej marchwi tartej na grubych oczkach (3 duże lub 4 średnie szt.)
➡️140g oliwy z oliwek lub oleju (3/4 szklanki)
➡️3 jajka w temp pokojowej
➡️1 łyżka masła orzechowego
➡️120g erytrytolu lub (3/4 szklanki cukru)
➡️250g mąki orkiszowej jasnej typ 630 (lub opcjonalnie pszennej)
➡️1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
➡️1/2 łyżeczki sody
➡️1 Płaska łyżeczka cynamonu
➡️1/3 łyżeczki kardamonu
➡️1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
➡️1 rolka papieru do pieczenia @paclanpl
➡️Woreczki śniadaniowe @paclanpl
➡️Mini marchewki dekoracyjne na wierzch

W misce umieszczamy marchew. Dodajemy oliwę, jajka, erytrytol. Mieszamy. W osobnej misce przesiewamy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Składniki suche łączymy z mokrymi. Z papieru do pieczenia @paclan wycinamy równe kwadraty (ok. 12cm x 12cm). Każdy kwadrat nakładamy na szklankę (dno zbliżone rozmiarem do dna wgłębienia w blaszce)i zagniatamy dłonią tak, by uformować papilotkę. Papilotki wkładamy do blaszki, wlewamy masę marchewkową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku góra-dół (nie termoobieg) 25 minut 180’C. Na koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Po pieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy. Dekorujemy wg uznania. Babeczki są pyszną i zdrową opcją, by spakować je także dzieciom na drugie śniadanie. Woreczki @paclan mają dekoracyjne, zwierzęce wzory i łatwe w użyciu zamknięcie. Taki zapakowane drugie śniadanie to coś przyjemnego dla oka i brzuszka (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️

You may also like

Zostaw komentarz