Wszystkie składniki muszą być w temp pokojowej, w trakcie pieczenia nie zaglądamy do piekarnika otwierając go, a po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku.
➡️3 jajka
➡️1 kubek jogurtu 180-190g ( mleczna dolina z biedronki ma odorbinę więcej niż klasyczny)
➡️1 kubek oleju ( po jogurcie)
➡️1 kubek cukru ( po jogurcie)
➡️3 kubki mąki ( po jogurcie)
➡️1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dowolne świeże owoce- brzoskwinie, maliny, truskawki, borówki, czerwona porzeczka lub mieszane-ok 200g-300g ( przy mrożonych szybciej o zakalec)
Opcjonalnie można ciasto zrobić także z kruszonką:
➡️80g mąki (można przesiać)
➡️50g masła
➡️50g cukru
Wszystkie składniki zagniatamy
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy trzepaczką do gładkiej konsystencji ( mieszamy w jedną stronę i nie robimy tego długo). Używamy blaszki 25×25. (Wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia) Wykładamy masę, układamy owoce i opcjonalnie nakładamy kruszonkę. Pieczemy ok 45-50 min w rozgrzanym piekarniku w180’C góra dół. ( nie termoobieg) Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach ok 15 min. Wyciągamy i studzimy dalej. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Ciasto wychodzi dość słodkie, można pokusić się o dodanie mniejszej ilości cukru.
1 komentarz
Chciałem tylko napisać, jak bardzo doceniam ten artykuł!
Zaprezentowałeś tak cenne i trafne informacje,
szczególnie dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie.
Zawsze miło jest natrafić na artykuły, które nie tylko przekazują wiedzę, ale też inspirują do zdrowego stylu życia w prosty
i przystępny sposób. Na pewno często będę korzystać z tej wiedzy
i podzielę się link do Twojego artykułu na moim serwisie
o dietach i zdrowym odżywianiu. Gratulacje – te informacje naprawdę mają wartość!