Home Desery Ciasto maślankowe w 5 min ☺️

Ciasto maślankowe w 5 min ☺️

Autor: Monika

Ciasto, które pokochacie tak jak jogurtowe, ponieważ jest tak samo szybkie, pyszne i zawsze się udaje ☺️
Możecie zrobić z dowolnymi owocami, ważne by pokroić je na mniejsze części ☺️ Oczywiście wykończenie kruszonką i w kilka chwil możemy mieć kawałek lata na talerzu ☺️
Przepis na blaszkę 20×30 (wychodzi dość niskie) lub 25×25 (wówczas wyjdzie trochę wyższe)

🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀

➡️3 szklanki mąki
➡️2 duże łyżeczki proszku do pieczenia
➡️1 szklanka cukru (można zmniejszyć do 3/4)
➡️szczypta prawdziwej wanilii lub kilka kropel olejku wanilinowego
➡️3 jajka (temp pokojowa)
➡️1 szklanka maślanki (temp pokojowa)
➡️1/2 szklanki oleju

Kruszonka:
➡️100g mąki
➡️50g zimnego masła
➡️50g cukru
➡️300-400g śliwek, jabłek, malin, borówek itp.

W dużej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce mieszamy składniki mokre i te mokre wlewamy do suchych. Całość mieszamy. Powstanie gęste, ciągliwe ciasto. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem. Na ciasto wykładamy pokrojone owoce i zagnieconą kruszonkę (ma konsystencję mokrego piasku). Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku 45-50 min w 185’ (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ