Składniki:
➡️1 makrela wędzona (polecam kupić w rybnym, bo to zupełnie inny smak ryby niż ta marketowa)
➡️1 świeża polędwica z dorsza (ok 100g)
➡️1 marchew
➡️1 pietruszka
➡️100g ryżu ugotowanego (jeśli lubisz bardziej rybny smak to daj połowę)
➡️1/2 cebuli
➡️3 łyżki koncentratu pomidorowego
➡️150ml bulionu
➡️1/2 łyżeczki słodkiej papryki
➡️1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
➡️1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
➡️sól, pieprz
➡️oliwa z oliwek
➡️świeża zielenina- koperek lub natka pietruszki
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę. Dodajemy przyprawy. Mieszamy i wrzucamy pokrojonego dorsza. Zalewamy bulionem i dusimy ok 15 min do odparowania płynu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy obraną z ości makrelę i ugotowany ryż. Dodajemy koncentrat i zieleninę. Całość mieszamy i ponownie doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest mało czujne. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia smaków (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️