Home Kolacja Fit chleb z ziaren

Fit chleb z ziaren

Autor: Monika
jakjalubiejesc.pl

Kto kupował wszelkie ciemne i mocno wilgotne chlebki w piekarni ten zna cenę tego „złota”. Korzystniejszym rozwiązaniem na pewno będzie zrobienie go domowym sposobem i zamiast kilku kromek uda się mieć całą foremkę✅

➡️150g płatków owsianych
➡️100g ziaren słonecznika
➡️100g siemienia lnianego
➡️100g pestek dynii
➡️50 g otrębów (u mnie owsiane)
➡️0,5 szklanki posiekanych orzechów i suszonych śliwek łącznie (mogą być też morele, żurawina lub suszone pomidory)
➡️0,5 łyżeczki soli
➡️1 łyżka syropu daktylowego (zamiennie miodu)
➡️300ml wody
➡️2 jajka

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy MOCNO dociskając do dna. Odstawiamy keksówkę (20cm) na 30min. Jeśli mamy dłuższą możemy zrobić w niej także, ale chleb będzie niższy. Rozgrzewamy piekarnik do 180’C góra-dół. Pieczemy 45 minut w 180’C. Przechowujemy owijając papierem lub bawełnianą ściereczką. Żeby łatwo się go kroiło na cieńsze kawałki użyj bardzo ostrego noża (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ