Z podanych proporcji wychodzi 1 duża porcja lub 2 mini:
➡️1 mniejsza cukinia
➡️3 łyżki bułki tartej
➡️2 łyżki tartego parmezanu
➡️½ łyżeczki czosnku granulowanego
➡️½ łyżeczki papryki wędzonej
➡️½ łyżeczki curry
➡️1 łyżeczka ziół prowansalskich
➡️1 jajko
➡️natka pietruszki lub koperek do posypania
➡️oliwa z oliwek do skropienia twarożku
Twarożek:
➡️½ kubka jogurtu naturalnego
➡️½ opakowania twarogu chudego
➡️sól, pieprz
Cukinię kroimy na 3 części, a z nich słupki na kształt fytek- mogą być też grubsze kawałki. Każdy kawałek obtaczamy w rozkłóconym jajku i mieszance bułki tartej z ziołami i parmezanem. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 220” termoobieg 25-30 minut ( powinny być lekko zrumienione). Podajemy z pastą twarogową i oliwą z oliwek (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️