Za sprawą zaproszenia od marki Almette trafiłam ostatnio do malowniczej okolicy Gór Sokolich, a dokładnie do 150 letniego, wiejskiego domu z widokiem na szczyt Sokolik. To tam razem z pozostałymi zaproszonymi bohaterami czyli Iwoną Blecharczyk (kierowczynią ciężarówki, która w życiu i za kierownicą, wie jak podążać NAJlepszą drogą), Martą Kruk Hennig (trenerką i instruktorką fitness) oraz Davidem Gaboriaud (Francuzem od wielu lat mieszkającym w Polsce, kucharzem, wielbicielem dobrego smaku i autorem programów kulinarnych) udało mi się porozmawiać o pasjach, sile kobiet, a także o pysznych i zdrowych smakach. Jesteście ciekawi co się działo w tym dniu? Zapraszam do przeczytania całego wpisu.
Jak to możliwe, że materiał, który został nakręcony połączył Iwonę, Martę i mnie? To wszystko nie byłoby możliwe, gdyby nie cykl odcinków w ramach kampanii „Kobiety NAJ”, której przewodzi Almette. W tym roku postawiono na siłę kobiet, ich odwagę, nietuzinkowe zawody, a także rozwój i inspirowanie innych. Nic dziwnego, że Iwona Blecharczyk- główna bohaterka odcinka znana w internetowym świecie jako Trucking Gril zrobiła na mnie tak duże wrażenie. Jej historia jest idealnym przykładem na to, by brać życie pełnymi garściami i iść za głosem serca. To właśnie ona zmieniła pracę nauczycielki na życie za kierownicą 67-metrowej ciężarówki. „Mnie zawsze ciągnął wielki świat, przyroda i przygoda”-mówi. To właśnie praca kierowcy stała się dla niej ogromną motywacją i spełnieniem. Dzięki temu, że podejmuje co chwilę nowe transportowe wyzwania, może jednocześnie pracować i zwiedzać różne miejsca w Europie i na świecie. Stale dba o swój rozwój osobisty szkoląc się, a przy okazji rozwija własną firmę. Niezmiernie cieszy fakt, że Iwona zaangażowała się także w pomoc innym. Akcja charytatywna, z którą chce dotrzeć do jak największego grona odbiorców dotyczy truckerek i truckerów, którzy znaleźli się w kiepskiej sytuacji życiowej. Środki ze sprzedaży swoich kalendarzy, które powstają w ramach akcji Iwona całkowicie przeznacza na tą konkretną pomoc. Iwona swoją ciężarówkową pasję zamieniła w zawód i to między innymi dlatego została ambasadorką Barbie Shero, która ma na celu sprawić, żeby dziewczynki uwierzyły, że mogą zostać kim tylko chcą…
Bo przecież NAJważniejsze w życiu jest, by robić to, co sprawia NAJwiększą radość!
W pierwszej części dnia wspólnie z Iwoną i Dawidem wybraliśmy się na szlak górski. To z niego podziwialiśmy piękną okolicę. Słoneczny dzień zachęcał do tego, by zobaczyć jak najwięcej. W międzyczasie rozmawialiśmy o książce Iwony, o dobrym i zdrowym jedzeniu oraz o ruchu, który każdy z nas lubi. A jeśli mowa o jedzeniu to… nie mogło obyć się bez pysznych przekąsek. David zaproponował nam kilkukrotnie przekąski z Mini Almette bez laktozy. Przepyszne!
Po sporej dawce ruchu przyszedł czas na wspólne gotowanie. Za sterami stanęłyśmy my dziewczyny, a instruował nas David, który jest ambasadorem marki Almette. To musiało się udać! David opracował niebanalny przepis z wykorzystaniem dorsza i serka Almette. Tym razem wykorzystaliśmy serek puszysty z ziołami bez laktozy. Gotowanie przebiegało w bardzo przyjemnej atmosferze. Przepis okazał się prosty i szybki, a kotleciki rybne niezwykle delikatne w smaku. Talerz zachęcał tylko do tego, by próbować! Wszystko wyglądało niesamowicie pysznie!
Myślę, że pomysł na kotleciki rybne z sałatką z młodych liści sałat, cytryną i dipem z serka Almette z ziołami bez laktozy, który miałam okazję przygotowywać przypadnie także i Wam do gustu, dlatego zostawiam Wam przepis poniżej. Jeśli zajrzycie dalej- czeka na Was mała niespodzianka. Kolejne przepisy, które łączą ze sobą ciekawe i oryginalne smaki. Zapraszam!
Kotleciki rybne z sałatką z młodych liści sałat, cytryną i dipem z serka Almette z ziołami bez laktozy.
AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette
Czas przygotowania: 20 min
Dla 4 osób
SKŁADNIKI:
➡️1 serek Almette z ziołami bez laktozy
➡️500 g fileta z dorsza
➡️2 jajka
➡️8 łyżek bułki tartej plus 2 łyżki do panierowania
➡️3 łyżki posiekanej natki pietruszki
➡️2 łyżki posiekanej dymki
➡️mix młodych liści sałat
➡️kilka listków koperku
➡️2 łyżki oliwy
➡️cytryna
➡️olej do smażenia
➡️sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój filet z dorsza na kawałki i włóż do miksera. Miksuj kilka sekund. Wyjmij zmiksowana rybę i wymieszaj z całymi jajkami, posiekaną natką pietruszki, posiekaną dymką, 8 łyżkami bułki tartej oraz dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotleciki i delikatnie spłaszcz je przed smażeniem. Panieruj je i smaż na oleju z obu stron przez 3-4 minuty. Zdejmij z patelni. Serwuj z kawałkami cytryny, mixem sałat polanych szybkim dressingiem z oliwy, soku z cytryny, z solą i pieprzem oraz dipem z serka Almette z ziołami. Posyp świeżym koperkiem do dekoracji.
TIP OD AUTORA: Kotleciki możesz również upiec przez kilka minut z obu stron w 180°C
Risotto ze szparagami i krewetkami z serkiem Almette śmietankowym bez laktozy.
AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette
Czas przygotowania: 25 min
Dla 2 osób
Składniki:
➡️1 serek Almette śmietankowy bez laktozy
➡️120 g ryżu do risotto
➡️1 szalotka
➡️8 szt. zielonych szparagów
➡️12 krewetek
➡️20 g masła
➡️40 g parmezanu grana padano
➡️50 ml białego wytrawnego wina
➡️2 łyżki oliwy z oliwek
➡️800 ml bulionu wege
➡️łyżka posiekanego szczypiorku
➡️1 cytryna
➡️sól, pieprz
Przygotowanie:
Szalotkę drobno posiekaj. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Obierz szparagi i pokrój je w plasterki, ale główki zostaw całe. W garnku, na łyżce oliwy i 20 g masła zeszklij szalotkę ze szparagami (bez główek). Dodaj ryż, praż, a następnie wlej wino i czekaj aż alkohol odparuje. Co jakiś czas dolewaj bulion przez kolejnych 18 minut, aż ryż będzie al dente. Na koniec dodaj 2 łyżki serka i grana padano. Wszystko wymieszaj i odstaw. Na patelni podsmaż krewetki przez 1 minutę ze wszystkich stron razem z główkami szparagów przekrojonych wzdłuż na pół. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Risotto serwuj na płaskim talerzu. Ułóż na nim krewetki, główki szparagów, zetrzyj na to skórkę cytryny i posyp posiekanym szczypiorkiem.
TIP OD AUTORA: Dwie najbardziej popularne odmiany ryżu do risotto do carnaroli i arborio. Abyuzyskać kremowe risotto unikaj płukania ryżu przed gotowaniem.
Mille feuille z gruszek i serkiem Almette śmietankowym bez laktozy.
AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette
Czas przygotowania: 10 min
Dla 2 osób
SKŁADNIKI:
➡️1 serek Almette śmietankowy bez laktozy
➡️1 gruszka
➡️łyżka miodu
➡️łyżka kruszonych orzechów laskowych prażonych
➡️kilka listków melisy
➡️1 cytryna
Przygotowanie:
Gruszkę pokrój na plastry o grubości 0,5 cm. Skrop od razu sokiem z cytryny. Posmaruj plastry gruszki serkiem i ułóż je jeden na drugi. Polej całość miodem i posyp orzechami. Udekoruj listkami melisy.
Przekąska z burakiem i serkiem Almette z ziołami bez laktozy.
AUTOR: David Gaboriaud, szef kuchni, ambasador marki Almette
Czas przygotowania: 10 min
Dla 2 osób
SKŁADNIKI:
➡️2 buraki (ugotowane lub upieczone bez skóry)
➡️1 serek Almette z ziołami bez laktozy
➡️łyżka oliwy
➡️łyżka prażonych orzeszków pinii
➡️płatki soli
➡️listki tymianku
Przygotowanie:
Buraki pokrój na cienkie plastry o grubości 0,5 cm. Za pomocą dwóch łyżeczek uformuj kenelki i połóż je na talerzykach. Z każdej strony kenelki ułóż po dwa plastry buraków. Polej oliwą, posyp solą i orzeszkami pinii. Udekoruj listkami tymianku.
A na koniec zobaczcie koniecznie relację video z tego fantastycznego dnia.