Z podanych proporcji wychodzi ok. 12 sztuk kotlecików.
➡️500g brokuła
➡️3 jajka ugotowane na twardo
➡️1 jajko
➡️2 ząbki czosnku
➡️1/2 pęczka posiekanego koperku
➡️3 łyżki tartego sera żółtego lub mozzarelli
➡️50g suchych płatków jaglanych (można podmienić na płatki owsiane błyskawiczne)
➡️sól, pieprz
➡️bułka tarta do obtoczenia (może być tez mąka kukurydziana lub kasza manna)
Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy i gnieciemy tak jak puree. Dodajemy starte na grubych oczkach jajka, jako surowe, koperek, ser, przeciśnięty czosnek i płatki jaglane. Doprawiamy solą i pieprzem (raczej więcej niż mniej 😉). Mieszamy. Nabieramy po 1 dużej łyżce masy obtaczamy w bułce tartej i formujemy kotleciki. Smażymy z dwóch stron na oliwie z oliwek na średnim ogniu. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy np z sosem czosnkowym. Smacznego ❤️