Home Kolacja Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Autor: Monika

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
Jeśli potrzebujecie prawdziwego comfort food to ten przepis jest dla Was! Smak podsmażonej kluchy śląskiej z sosem… brzmi conajmniej nieźle 🤭🫠🫠🫠
Mięciutkie, lekko gumowate w środku, chrupiące na zewnątrz. Przepis zapisz i wypróbuj w najbliższym czasie 😍
➡️900-1000g ugotowanych ziemniaków (zimnych)
➡️2 jajka
➡️ 150g skrobi ziemniaczanej
➡️sól
➡️opcjonalnie 1/2 pęczka świeżego koperku

Ziemniaki gnieciemy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub mielimy (Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto tak, by delikatnie odchodziło od ręki. Gdyby było bardzo klejące to dodajemy więcej mąki-wszystko zależy jakie wodniste są ziemniaki. Formujemy placuszki i smażymy na oliwie na średnim ogniu. W trakcie smażenia możemy przykryć pokrywką. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy same lub np. z sosem pieczarkowym, jogurtowym czy czosnkowym. Smacznego!

Sos pieczarkowy:
➡️500g pieczarek
➡️1/2 cebuli
➡️kawałek białej części pora
➡️1 ząbek czosnku
➡️150 ml śmietanki słodkiej 12-18% (jeśli masz np30% dodajesz mniej)
➡️150 ml wody lub bulionu
➡️2 łyżki oliwy z oliwek
➡️sól, pieprz
➡️2 łyżki mąki
➡️świeży koperek lub natka pietruszki

Pieczarki myjemy i ścieramy na plastry lub kroimy na ćwiartki. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i por. Dorzucamy pieczarki i przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy. Chwilę dusimy i zalewamy wodą i śmietanką. W kubeczku mieszamy mąkę z 50/100ml wody (nie może być grudek) i dodajemy do sosu. Po wlaniu od razu mieszamy- sos pod wpływem temp zacznie gęstnieć. Posypujemy koperkiem lub pietruszką (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ