KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ
Maliny możesz zastąpić borówkami, truskawkami czy jagodami, a nawet jabłkami!
1 porcja ciasta wystarcza na blaszkę 21*28. Z podwójnej porcji robię na dużej blaszce z piekarnika
Ciasto kruche:
➡️2szkl mąki (może być krupczatka, będzie bardziej kruche)
➡️0,5szkl mąki ziemniaczanej,
➡️250g zimnego masła,
➡️2 łyżeczki proszku do pieczenia,
➡️3 łyżki erytrytolu zmielonego lub cukru pudru,
➡️5 żółtek
Pianka:
➡️2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g,
➡️5 białek,
➡️Szczypta wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego,
➡️1/3 szkl erytrytolu lub cukru,
➡️0,5 szkl oliwy z oliwek lub oleju
Dodatkowo:
➡️500g malin mrożonych, borówek lub truskawek (nie rozmrażamy przed pieczeniem) oraz cukier puder na wierzch ciasta
Składniki na ciasto kruche zagnieść, podzielić na 2 części, 1 część owinąć w folię i umieścić w zamrażalce na godzinę. Mniejszą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Niezamrożoną częścią ciasta wykleić blaszkę. Spód podpiekać w piekarniku 190’C przez 20min. W tym czasie ubić białka, dodać cukier, wanilię i znów ubić. Dodać stopniowo budyń w proszku oraz olej. Piankę wyłożyć na wystudzony spód. Na piankę wyłożyć maliny. Na maliny zetrzeć tarką zmrożone ciasto i upiec w 190’C (góra-dół) ok 45 min. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️