Przepis zapisz na później, profil @jakjalubiejesc Zaobserwuj, żeby korzystać z wielu szybkich i pysznych inspiracji 🍀🍀🍀
➡️500 g mięsa drobiowego (pierś z kurczaka w kawałkach bądź polędwiczki)
➡️przyprawy do doprawienia kurczaka: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
➡️1/2 dużej cebuli
➡️2 łyżki oliwy z oliwek
➡️1 ząbek czosnku
➡️150-200g kurek (są różne gramatury opakowań)
➡️1/2 pęczka natki pietruszki (ew. Koperku)
➡️2 duże łyżki serka śmietankowego (typu puszysty- almette, łaciaty bądź coś podobnego, ewentualnie mascarpone)
➡️150-200ml wody lub bulionu
➡️100 ml słodkiej śmietanki 36%
➡️sól, pieprz
Kurczaka doprawiamy, odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy kurczaka i obsmażamy. Mięso ściągamy na talerz i na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę (można ewentualnie dolać jeszcze 1 łyżkę oliwy). Wrzucamy oczyszczone kurki, przeciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy. Dodajemy serek, dolewamy wodę. Mieszamy. Dokładamy podsmażonego kurczaka. Początkowo sos będzie bardzo rzadki. W trakcie duszenia na małym ogniu zgęstnieje. Po ok 10-15 min sos będzie gotowy. Jeśli lubimy bardzo gęste sosy to mieszamy dużą łyżkę mąki z 1/4 szklanki wody i wlewamy do sosu i intensywnie mieszamy. Posypujemy natką pietruszki. Doprawiamy (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️