Home Obiad Obiad jednogarnkowy

Obiad jednogarnkowy

Autor: Monika
jakjalubiejesc.pl

To ten obiad, który zachwyci wybrednych mężów /chłopaków/ a nawet dziewczyny 😜 Nie dość, że smakuje to brudzimy tylko deskę do krojenia, garnek, a do tego robi się go bardzo szybko. „Same plusy, żadnych minusów” 😅
🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀

Ok 4-5 porcji
➡️2 pojedyncze piersi z kurczaka
➡️1 papryka czerwona
➡️1 mniejsza cebula
➡️2 listki laurowe
➡️3 kulki ziela angielskiego
➡️sól, pieprz
➡️1 łyżeczka słodkiej papryki
➡️1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
➡️400-500g pieczarek
➡️300ml bulionu
➡️2 łyżeczki koncentratu- przecieru pomidorowego ze słoiczka
➡️100ml śmietanki 30 lub 36%
➡️2 łyżki oliwy z oliwek
➡️1 pęczek koperku
➡️1 opakowanie świeżych klusek/kopytek 500g (do krótkiego gotowania, ja kupuję w Dino, Lidlu lub Biedronce)

Na oliwie podsmażamy pokrojonego w mniejszą kostkę kurczaka. Doprawiamy słodką papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Kolejno dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, paprykę oraz cebulę. Przykrywamy i dusimy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy ziele angielskie i listki laurowe oraz koncentrat i bulion. Przykrywamy i dusimy dalsze 20 min. Po tym czasie wrzucamy kopytka (bądź tortellini), dodajemy śmietankę, przykrywamy i dusimy 10 minut na większym ogniu. Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy na około 10 minut. Całość zgęstnieje (kluski wchłoną nadmiar płynu). Posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy i podajemy z ulubionymi dodatkami np. buraczkami czy surówką z marchwi lub kiszonej kapusty (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ