Strona główna Desery Owoce pod kruszonką.

Owoce pod kruszonką.

przez Monika

Inna nazwa to crumble ☺️. Możesz użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych ☺️ jeśli dodajesz mrożonych to nie musisz ich rozmrażać- na patelni puszczą sok i mąka ziemniaczana całość zagęści.
Jeśli używasz świeżych owoców np. śliwek czy jabłek możesz położyć je bez obróbki, ale wtedy będzie trzeba chwilę dłużej je piec żeby zmiękły 😉

➡️500g truskawek (użyłam mrożonych)
➡️ garść malin ( akurat miałam)
➡️2 jabłka
➡️3 łyżki ksylitolu (cukru)
➡️1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
➡️100g masła
➡️2 łyżki ksylitolu
➡️4 łyżki mąki np orkiszowej jasnej
➡️4 łyżki płatków ( mix różnych lub same owsiane)
➡️2 łyżki wiórków kokosowych

Wszystko wymienione przy części z owocami dusimy wraz z nimi do odparowania płynu. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, żeby całość stworzyła gęstą konsystencję.
Kruszonkę zagniatamy tak, by masło roztarło się między palcami. Jak całość będzie mocno kleista dodamy trochę więcej mąki.

Na dno naczynia średniej wielkości ( 23*23) wysypujemy garść kruszonki, na to wykładamy owoce i posypujemy resztą kruszonki. Zapiekamy w 190’C do złotego koloru (ok 20 min termoobieg). Podajemy ciepłe z jogurtem naturalnym, sosem waniliowym lub gałką lodów. Deser nie nadaje się do krojenia jak klasyczne ciasto. Wyjmujemy łyżką na talerzyk lub jemy bezpośrednio z mniejszych kokilek (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels).  Smacznego❤️

You may also like

Zostaw komentarz