Strona główna Desery Prosta szarlotka.

Prosta szarlotka.

przez Monika

Zanim przejdę do przepisu chciałabym zwrócić uwagę na to jak własną pracą i determinacją można wiele zmienić. Nic tak bardzo nie uczy jak NAUKA NA BŁĘDACH… nie wiecie o czym mówię? Zajrzyjcie zdjęcie obok… 🤫🙈
Czy wstydzę się tego zdjęcia? Nie… (no dobra…troszkę 😂) A wtedy jeszcze wydawało mi się, że jest całkiem ok…

Wszystko zaczęło się od tego jak to na instagramie… Dodawałam zdjęcia jedzenia (wtedy jeszcze bardziej przypadkowe) 🙈Obserwującym coraz częściej brakowało przepisów i tak zaczęłam je dodawać w opisie. Spodobało się i Wam i mi ☺️

I dlatego cieszę się ogromnie, że dotrwałam do momentu, w którym jestem❤️

P. S. Jedyną wspólną cechą tych dwóch zdjęć jest pyszna szarlotka i miłość do niej ❤️
Zapraszam na ciacho! 🤤

➡️Blaszka 24×24
➡️450g mąki ( pszenna, orkiszowa jasna)
➡️200g masła
➡️płaska łyżeczka proszku do pieczenia
➡️4 płaskie łyżki cukru
➡️4 żółtka
➡️2 łyżki jogurtu gęstego lub śmietany
➡️szczypta prawdziwej wanilii ( jeśli mamy)
➡️1,6 kg jabłek
➡️cynamon
➡️Sok z 1/2 cytryny

Ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na blaszkę ( wyłożoną papierem) wylepiając spód i rant. Drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę z ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy 20min w 180’C. Jabłka obieramy o ścieramy. Dusimy z cynamonem i sokiem z cytryny do odparowania płynu. Ciasto studzimy. Wykładamy warstwę jabłek i ścieramy tarką na wierzch drugą część ciasta. Pieczemy 40 min w 180’C. Posypujemy cukrem pudrem.

You may also like

Zostaw komentarz