Naleśnik ten możecie spotkać także pod nazwą „DUTCH BABY” i jest banalnie prosty! Ba! Chyba prostszy nawet niż tradycyjne naleśniki. Możesz go zrobić także w zwykłym naczyniu do zapiekania!
Wypróbuj, zaskocz bliskich i wróć z odzewem ☺️ Smacznego!
🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀
Przepis na 1 patelnię (przeznaczoną do zapiekania) lub naczynie ceramiczne
➡️2 jajka
➡️80g mąki
➡️10g masła
➡️szczypta prawdziwej wanilii lub olejku z prawdziwą wanilią
➡️150 g mleka
➡️1/2 łyżeczki masła do natłuszczenia naczynia
➡️1 gruszka (można pominąć)
Dowolne owoce na wierzch- np maliny, truskawki, cząstki jabłek, uduszone śliwki lub morele
➡️prażone płatki migdałów
➡️cukier puder
Rozgrzewamy piekarnik do 200’C termoobieg i na najniższy ruszt wkładamy puste naczynie do zapiekania. W międzyczasie w misce łączymy składniki na ciasto. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do rozgrzanego naczynia wrzucamy masło i smarujemy całą powierzchnię patelni. Wlewamy masę. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry gruszkę i całość wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 25-30 min (obserwujemy stopień wypieczenia- złoty). Wykładamy , dekorujemy owocami, migdałami i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️