Home Desery Skubaniec czy pleśniak ??! 😜

Skubaniec czy pleśniak ??! 😜

Autor: Monika

Myślę, że po zrobieniu nikt nie pożałuje, a wróci przy okazji do smaków i wspomnień dzieciństwa ☺️ Nadziej czymś kwaśnym!🤫 Porzeczka, agrest, śliwka, jabłko…☺️
Smacznej kawusi! 😎😜

🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀

U mnie blaszka 31×23. Jeśli użyjesz większej ciasto wyjdzie po prostu niższe ☺️
Ciasto:
➡️250g masła
➡️2 łyżki smalcu (zamiennie masło, chociaż smalec daje większą delikatność ciastu)
➡️500g mąki
➡️6 łyżek cukru
➡️2 łyżeczki proszku do pieczenia
➡️5 żółtek
➡️2 łyżki kakao
➡️0,3 kg świeżych owoców (możesz użyć mrożonych, ale obtocz je w mące ziemniaczanej)

Piana:
➡️5 białek
➡️0,5 szklanki cukru
➡️2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto zagniatamy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao. Blaszkę wyłożoną papierem wykładamy 1 jasną częścią ciasta. Skubiemy ciemne kruszynki (większe kawałki) kładziemy owoce, jasne kruszynki (druga jasna część). Białka ubijamy na sztywno, dosypując do nich stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Łyżką nakładamy na cieście małe kopczyki. Pieczemy w 180’C góra dół 50 min. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy  (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️
UWAGA!
-blaszkę z ciastem kładziemy na najniższym ruszcie w piekarniku.
-W trakcie ciasto być może będzie trzeba nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub folią aluminiową, gdyby beza się mocno rumieniła
-Ciasto wychodzi mocno wilgotne, na pewno to nie jest przepis na sypki, piaskowy skubaniec

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ