Pierwsze co przychodzi mi na myśl po publikacji tego przepisu- ile osób doczepi się nazwy „stek” 😆 Dla mnie nazwa jak nazwa, były z kalafiora, kapusty to i mogą być z batata 😜
🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀
Przepis na 5 plastrów
➡️1 duży batat (staramy się wybrać takiego by był w miarę długi i szeroki)
➡️1 półmiękkie awokado
➡️sok z cytryny
➡️sól, pieprz
➡️1/2 opakowania dobrej jakości fety
➡️oliwa z oliwek
➡️1 słoiczek ciecierzycy konserwowej
➡️1 łyżeczka słodkiej papryki
➡️1/2 łyżeczki curry
W pierwszej kolejności odsączamy na sitku ciecierzycę, następnie przekładamy na papierowy ręcznik i do miseczki. Następnie posypujemy papryką i curry i skrapiamy oliwą. Mieszamy i wykładamy na blaszkę. Pieczemy w 200’C ok 20 min.
Batata myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Następnie kroimy na ok 1 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy oliwą z oliwek i solimy. Blaszkę układamy na najniższym ruszcie w rozgrzanym piekarniku i pieczemy w 200’C termoobieg 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sobie pastę z awokado. Rozgniatamy, solimy, pieprzymy, dodajemy pokrojonego pomidora bez miąższu, i odrobinę soku z cytryny. Mieszamy i wykładamy na bataty. Następnie kruszymy fetę i całość dekorujemy pieczoną ciecierzycą (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️