Strona główna Desery Szarlotka sypana.

Szarlotka sypana.

przez Monika

Najłatwiejsza szarlotka, jaką kiedykolwiek ktoś kiedyś wymyślił! 🤩 Bez ucierania, zagniatania i długiego stania w kuchni🤩 Mieszasz suche składniki, przekładasz nadzieniem jabłkowym i… Już 🤭 No dobra… Największy grzeszek to masełko na wierzchu. Ale bez tego tu się nie da… 😉 Zawsze zaraz po upieczeniu można też dołożyć gałkę lodów waniliowych, a wtedy to już w ogóle piekło 😂😂😂 A może jest tu ktoś, kto nie znał tego przepisu? 😉

🍎🍎🍎🍎PRZEPIS NA SZARLOTKĘ OWSIANĄ🍎🍎🍎🍎
Moja tortownica ma 28cm (w mniejszej tortownicy ciasto wyjdzie po prostu wyższe 😊)
➡️1 szklanka kaszy manny 210g
➡️1 szklanka mąki owsianej 150g (może być też orkiszowa jasna typ 700 lub pszenna ) 150g
➡️3/4 szkl erytrytolu (jeśli używasz noże być cukier) 140g
➡️1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
➡️1,8kg-2kg kwaśnych jabłek ( waga nieobranych) jeśli nie są kwaśne skrapiamy sokiem z 1 cytryny
➡️2 płaskie łyżeczki cynamonu
➡️180g zmrożonego masła

Jabłka obieramy i ścieramy. Idealnie jeśli jabłka są soczyste i puszczą lekko sok, którego nie odsączamy! Dodajemy cynamon. Suche składniki tj kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy w misce i rozdzielamy na 3 części- do 3 szklanek. Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy
➡️warstwę suchych składników
➡️masę jabłkową
➡️suche składniki
➡️masę jabłkową
➡️na wierzch ponownie suche składniki.
Na sam wierzch trzemy zmrożone masło, ewentualnie kroimy plasterki. Całość wkładamy do piekarnika na 180 stopni góra dół lub termoobieg 170. Pieczemy godzinę i mamy przepyszną szarlotkę. Przechowujemy w lodówce, gdy chcemy podać podgrzewamy i jest jak świeża🤩 (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels).  Smacznego❤️

You may also like

Zostaw komentarz