Jeśli szukacie pomysłu na przerobienie pomidorów, których teraz pod dostatkiem i których nie trzeba obierać ze skórki to dobrze trafiliście! Minimum wysiłku maximum smaku Lato zamknięte w słoiku lub butelce to właśnie to! Sos jest doskonałą bazą do zupy czy do rożnego rodzaju sosów
Pomysłem zainspirowała mnie @eko_stodola
Dziękuję! Jak zobaczyłam na stories blaszkę od razu przerobiłam swój nadmiar
Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji
Przepis na około 6 słoiczków po 200ml
2 kg dowolnych pomidorów
1 cebula biała
1 cebula czerwona
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli (można zmniejszyć, ale sos jest mocno skoncentrowany i stosujemy jako bazę do dań, których już później nie będzie trzeba aż tak doprawiać)
pieprz
2 łyżeczki cukru
15 listków bazylii
5 gałązek oregano
3-4 gałązki tymianku
6 łyżek oliwy z oliwek
Z pomidorów wykrawamy zgrubienie u góry i kroimy na mniejsze części (połówki / ćwiartki). Wykładamy na blaszkę. Można wyłożyć papierem lub pominąć. Następnie dokładamy pokrojoną na duże części cebule, a także świeże zioła. Czosnek wrzucamy cały lub kroimy na mniejsze części jeśli są bardzo duże ząbki. Polewamy oliwą z oliwek i pieczemy 1 godzinę w temp 190’C góra-dół. Blaszkę wyciągamy i zioła typu oregano lub tymianek obrywamy z łodygi (łatwiej się zmiksuje i nie będzie goryczki od dużej ilości tymianku, jeśli nie lubimy jego smaku możemy ostatecznie zostawić na przykład jedną gałązkę). Ostudzone pomidory przelewamy do blendera i blendujemy (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego
1. Słoiki wyparzamy, przelewamy sos i wekujemy w garnku z gorącą wodą lub
2. Słoiki wyparzamy, sos podgrzewamy by był gorący, przelewamy do słoików, zakręcamy i odkładamy do góry nogami na ściereczkę do wystudzenia.