Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna Obiad Szybki sos pomidorowy na zimę 🫠

Szybki sos pomidorowy na zimę 🫠

przez Monika

Jeśli szukacie pomysłu na przerobienie pomidorów, których teraz pod dostatkiem i których nie trzeba obierać ze skórki to dobrze trafiliście! Minimum wysiłku maximum smaku 🫠🫠🫠 Lato zamknięte w słoiku lub butelce to właśnie to! Sos jest doskonałą bazą do zupy czy do rożnego rodzaju sosów ☺️

Pomysłem zainspirowała mnie @eko_stodola 🥰
Dziękuję! Jak zobaczyłam na stories blaszkę od razu przerobiłam swój nadmiar 😁

🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀

Przepis na około 6 słoiczków po 200ml
➡️2 kg dowolnych pomidorów
➡️1 cebula biała
➡️1 cebula czerwona
➡️4 ząbki czosnku
➡️1 łyżka soli (można zmniejszyć, ale sos jest mocno skoncentrowany i stosujemy jako bazę do dań, których już później nie będzie trzeba aż tak doprawiać)
➡️pieprz
➡️2 łyżeczki cukru
➡️15 listków bazylii
➡️5 gałązek oregano
➡️3-4 gałązki tymianku
➡️6 łyżek oliwy z oliwek

Z pomidorów wykrawamy zgrubienie u góry i kroimy na mniejsze części (połówki / ćwiartki). Wykładamy na blaszkę. Można wyłożyć papierem lub pominąć. Następnie dokładamy pokrojoną na duże części cebule, a także świeże zioła. Czosnek wrzucamy cały lub kroimy na mniejsze części jeśli są bardzo duże ząbki. Polewamy oliwą z oliwek i pieczemy 1 godzinę w temp 190’C góra-dół. Blaszkę wyciągamy i zioła typu oregano lub tymianek obrywamy z łodygi (łatwiej się zmiksuje i nie będzie goryczki od dużej ilości tymianku, jeśli nie lubimy jego smaku możemy ostatecznie zostawić na przykład jedną gałązkę). Ostudzone pomidory przelewamy do blendera i blendujemy (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️
1. Słoiki wyparzamy, przelewamy sos i wekujemy w garnku z gorącą wodą lub
2. Słoiki wyparzamy, sos podgrzewamy by był gorący, przelewamy do słoików, zakręcamy i odkładamy do góry nogami na ściereczkę do wystudzenia.

You may also like

Zostaw komentarz