1 porcja to ok. 20szt oponek i 20 małych pączusiów
➡️250g twarogu chudego
➡️250g mąki orkiszowej jasnej typ 630 (lub pszennej jeśli używasz)
➡️2 żółtka
➡️szczypta prawdziwej wanilii lub 4 krople aromatu wan.
➡️1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
➡️1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
➡️1/3 szklanki erytrytolu lub cukru jeśli używasz
➡️2 duże łyżki jogurtu greckiego ew. jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (ok 100g)
➡️tłuszcz do smażenia (najlepiej nalać na szeroką patelnię tak, by całe były zanurzone, moja patelnia miała wysokość ok 5 cm)
Mąkę przesiewamy, łączymy z sodą i proszkiem. Dodajemy twaróg (ja nie mielę), erytrytol /cukier, żółtka i jogurt. Zagniatamy ciasto na gładką kulę. Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy na grubość ok 1cm (Wierzch ciasta i wałek również najlepiej oprószyć mąką, będzie się lepiej wałkowało i nie będzie się przyklejać). Wycinamy kółka większą szklanką, a środki kieliszkiem. Smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu (najlepiej w czymś szerokim). Do przewracania używamy patyczka do szaszłyków. Kilkanaście sekund i przewracamy. Odsączamy na papierowym ręczniku. Całość posypujemy zmielonym ksylitolem/cukrem pudrem, lukrujemy (2 łyżki cukru pudru plus łyżka gorącej wody) lub polewamy roztopioną czekoladą. Jemy na świeżo. Później nie będą chrupiące. Różowy lukier to zwykły lukier plus sok z buraka lub malin (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️