Strona główna Obiad Tarta ze szpinakiem, cukinią i pieczarkami.

Tarta ze szpinakiem, cukinią i pieczarkami.

przez Monika

Może kojarzy się jesiennie, ale to pomysł, kiedy nie chce Ci się stać i mieszać w garach🤭 I na pewno nie jest to żadne fit danie, chociaż… są warzywka i to jeszcze zielone… Więc jakby się uprzeć…??😅
Przepis polecam zdecydowanie na spotkanie ze znajomymi lub małe urozmaicenie…obiadokolacji? 😉
Składniki możesz oczywiście dowolnie dobierać. Ja wykorzystałam cukinię, która mi akurat zalegała w lodówce. Jeśli lubisz dodaj podsmażonego kurczaka ☺️ (krok po kroku na wyróżnionych stories – już ją kiedyś gotowaliśmy razem)

➡️1 opakowanie ciasta francuskiego xl
➡️1 opakowanie świeżego szpinaku
➡️2 ząbki czosnku
➡️7-dużych pieczarek
➡️1 cukinia (nie obieramy)
➡️oliwa z oliwek
➡️sól, pieprz (mleko do posmarowania ciasta francuskiego)
➡️1 jajko
➡️100 ml śmietanki 18% (jeśli masz 30 także możesz dodać)
➡️2 łyżki parmezanu (Ew. Mozzarelli lub sera żółtego)
➡️2 łyżki jogurtu greckiego
➡️2 garście mozzarelli na wierzch

Ciasto układamy na naczyniu. Możemy odciąć z kawałka ciasta dwa cienkie paski i obłożyć boki naczynia jeśli nie będą dolegać. Widelcem nakłuć dziurki, żeby ciasto nie napowietrzyć się na środku. Posmarować delikatnie mlekiem i upiec na jasny złoty kolor w 190’C. W międzyczasie przygotować farsz. Na odrobinie połowy podsmażyć pokrojone pieczarki, i cukinię. Udusić. Doprawić i dodać pod sam koniec świeży szpinak. Wymieszać. Wyłożyć na upieczone ciasto. Zalać masą jajeczną (wszystkie składniki powyżej wystarczy tylko wymieszać). Wierzch posypać mozzarellą. Zapiekać ok 25 min w 190’C ( gdy wcześniej będzie się mocno przypiekać nałożyć folię aluminiową na wierzch). Przestudzić- będzie się łatwiej kroiło (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels).  Smacznego❤️❤️

You may also like

Zostaw komentarz