Home Kolacja Tarta ze szpinakiem i cukinią

Tarta ze szpinakiem i cukinią

Autor: Monika

Idealny pomysł dla zabieganych na szybką kolację lub przekąskę imprezową. Tartę można podawać z dowolnymi dodatkami i podawać na ciepło i zimno. Nie może być lepiej! 😜

🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀

➡️1 opakowanie ciasta francuskiego
➡️1 opakowanie świeżego szpinaku
➡️2 ząbki czosnku
➡️7 dużych pieczarek
➡️1 mniejsza cukini
➡️oliwa z oliwek
➡️sól, pieprz
➡️(mleko do posmarowania ciasta francuskiego )
➡️1 jajko
➡️100 ml śmietanki 30-36%
➡️2-3 łyżki parmezanu (opcjonalnie ser żółty)
➡️2 łyżki jogurtu greckiego (zamiennie serek śmietankowy almette lub mascarpone)
➡️2 garście mozzarelli na wierzch
➡️opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy (da ciekawy posmak)

Ciasto układamy na papierze do pieczenia w naczyniu ceramicznym lub prostokątnej blaszce. Możemy odciąć z kawałka ciasta dwa cienkie paski i obłożyć boki naczynia, jeśli nie będą dolegać. Widelcem nakłuć dziurki, żeby ciasto nie napowietrzyło się podczas podpiekania. Posmarować delikatnie mlekiem i upiec na jasny złoty kolor w 190’C (ok 15-18 min). W międzyczasie przygotować farsz. Na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojone pieczarki i cukinię z czosnkiem. Udusić. Doprawić i dodać pod sam koniec świeży szpinak. Udusić ponownie tak, by cały nadmiar wody odparował. Wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto francuskie. Zalać masą jajeczno-śmietanową (wszystkie składniki na masę wystarczy tylko wymieszać). Wierzch posypać mozzarellą. Zapiekać ok 20 min na najniższym ruszcie w 190’C góra dół. Przestudzić- będzie się łatwiej kroić (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ