TORTELLINI W SOSIE SZPINAKOWYM
➡️1-2 łyżki oliwy z oliwek
➡️1/2 małej cebuli
➡️6-7 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
➡️1/2 mniejszej cukinii
➡️1 opakowanie świeżego szpinaku
➡️Sól
➡️Pieprz
➡️Czosnek granulowany lub przeciśnięty 1 większy ząbek
➡️1 łyżka serka śmietankowego (typu łaciaty almette)
➡️100 ml śmietanki 30%
➡️1 opakowanie świeżego tortellini ( te, które są dostępne w lodówkach/ u mnie z nadzieniem pomidorowym z Lidla)/ możesz spokojnie zamienić także na dowolny makaron
Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, suszone pomidory oraz cukinię. Po wymieszaniu i po tym jak cukinia zmięknie dorzucamy świeży szpinak. Przyprawiamy i nakrywamy pokrywką. Gdy liście zmniejszą swoją objętość dodajemy serek śmietankowy, pierożki (nie gotujemy) i zalewamy śmietanką. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 min. mieszamy (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego ❤️