Home Obiad Zapiekanka cukiniowa

Zapiekanka cukiniowa

Autor: Monika

Przepyszna propozycja warzywna, idealna na wykorzystanie cukinii, której teraz pod dostatkiem ☺️ Jeśli jednak lubisz połączenia z mięsem możesz dodać mielone mięso (pierś kurczaka lub chudą szynkę wieprzową- surową).

🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀

➡️400g pieczarek (surowych)
➡️300g marchewki
➡️800g cukinii
➡️100g kaszy manny (opcjonalnie bułki tartej)
➡️4 jajka
➡️1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku świeżego
➡️1/2 cebuli
➡️1 biała część pora (można pominąć)
➡️1/2 pęczka natki pietruszki
➡️1/2 pęczka koperku
➡️200g mozzarelli lub sera żółtego
➡️sól, pieprz
➡️1 łyżeczka Słodkiej papryki
* opcjonalnie 0,5 kg mielonej piersi kurczaka lub chudej szynki, które surowe dodajemy do masy i mieszamy razem

Cukinię (ze skórką), pieczarki, marchew zetrzeć na grubych oczkach. Dodać pokrojony na drobno por, cebulę, 1/2 porcji tartego sera, zieleninę, jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem (arkusz papieru wystarczy namoczyć wodą, zwinąć w kulkę, odsączyć i rozłożyć). Ja użyłam blaszki o średnicy 26cm. Jeśli macie mniejszą zapiekanka będzie wyższa, jeśli większą niższa☺️. Piec 50 min w temp 195’C (góra-dół) po tym czasie posypać pozostałym serem i piec kolejne 10 min. Podawać z sosem czosnkowym. Przy pieczeniu może wydzielać się dużo soku z warzyw. Jeśli nie masz szczelnej blaszki możesz podłożyć coś pod tortownicę (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️

Przepis jest inspiracją sprzed kilku lat od @obiaddlataty Za każdym razem modyfikuję składniki (w zależności które mam dostępne). Bez względu na to zawsze wychodzi pyszna, dziękuję!

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ