Home Obiad Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka gołąbkowa

Autor: Monika
jakjalubiejesc.pl

To nie jedyny przepis na profilu z serii gołąbkowej- znajdziesz tutaj także obłędną zupę w tym stylu. Przewiń kilka postów wstecz i gotowe ☺️

🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀

➡️0,5 kg mięsa mielonego np. z chudej szynki
➡️1 szalotka
➡️1 ząbek czosnku
➡️3 łyżki oliwy z oliwek
➡️200g ryżu
➡️200g kapusty pekińskiej do farszu
➡️50 g kapusty pekińskiej na wierzch
➡️2 jajka
➡️1 łyżka majeranku
➡️150 g tartego sera mozzarella
➡️100-150 ml passaty pomidorowej
➡️50 ml śmietanki słodkiej 30%
➡️2 łyżki przecieru pomidorowego
➡️sól, pieprz
➡️dowolna zielenina na wierzch

Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na oliwie z oliwek przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Do miski przekładamy mięso, dodajemy ugotowany ryż, zawartość patelni, majeranek, jajka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, połowę tartego na grubych oczkach sera oraz poszatkowaną kapustę. Mieszamy (najlepiej i najszybciej ręką). Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. W miseczce mieszamy passatę pomidorową, śmietankę, majeranek, sól, pieprz i drugą część tartego sera (trochę zostawiamy na sam wierzch zapiekanki do posypania). Na masę mięśni-ryżową wykładamy resztę poszatkowanej kapusty, zawartość miseczki z sosem i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w 190’C 1 godzinę ( termoobieg). Gotowe danie posypujemy koperkiem, natką pietruszki lub posiekaną bazylią (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ