*ZUPA a’la LASAGNE* przepis⬇️
➡️1 cebula
➡️3 łyżki oliwy z oliwek
➡️2 ząbki czosnku
➡️1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
➡️2 marchewki
➡️2 zmielone piersi z kurczaka ok 500-600g (możemy także użyć gotowego mielonego mięsa drobiowego lub zmielonej chudej szynki)
➡️1 łyżeczka cukru
➡️szczypta tymianku
➡️szczypta rozmarynu
➡️łyżeczka bazylii suszonej
➡️łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego ( jeśli nie masz pomiń 🙃)
➡️sól, pieprz
➡️1 łyżeczka słodkiej papryki
➡️1 butelka passaty pomidorowej ( 750ml)
➡️700 ml wody
➡️1 Opakowanie makaronu250g (najszersze papardelle)
➡️łyżeczka tartej mozzarelli ( lub więcej jeśli lubisz) na wierzch każdego talerza
świeża bazylia na wierzch
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szklimy. Po chwili dodajemy mięso i dusimy kilka minut mieszając i rozdrabniając. Marchew obieramy i trzemy na mniejszych oczkach. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy tartą marchew, passatę, pomidory, przeciśnięty czosnek i przyprawy (cukier także- podkreśla smak i aromat pomidorów). Całość zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Ostatecznie przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Możemy wrzucić odcedzony od razu do zupy, a możemy także nakładać osobno na każdy talerz i zalewać zupą. Jeśli wrzucimy do garnka z zupą po dłuższej chwili zupa stanie się dużo gęstsza, ponieważ nadmiar płynu zacznie wchłaniać makaron. Wierzch zupy posypujemy tartą mozzarellą, który rozpuści się w gorącej zupie. Jeśli mamy kokilki możemy wstawić je do piekarnika wówczas ser lekko się przypiecze z wierzchu ( ok 10 minut na 200’C górne grzanie). Dekorujemy bazylią (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️