Pomijając fakt, że niektórzy mogą uronić łzę przy jej przygotowaniu to innych minusów nie ma 🙈😍
Jest idealna na jesienną szarugę- patrzysz w talerz i od razu…cieplej 😍🤤 Bardzo aromatyczna, lekko słodka z bagietką, która mięknie w zupie🤭
Ja tam lubię…🤤😍
(Żeby krojenie nie było udręką cebulę włóż wcześniej do zamrażarki na kilkanaście minut)
➡️10 mniejszych cebul ( 1 kg)
➡️0,5-0,7 litra bulionu warzywnego ( lub takiego jaki masz)
➡️1 łyżeczka tymianku
➡️szczypta majeranku
➡️1-2 ząbki czosnku
➡️2-3 łyżeczki masła
➡️1/2 bagietki
➡️masło czosnkowe ( 1/4 kostki masła mieszamy z 1 ząbkiem czosnku i szczypta soli)
➡️mozzarella w kulce starta na wiórki lub ser żółty- potrzebna do posypania bagietki
➡️sól,pieprz
➡️200 ml białego wina ( jeśli ktoś nie chce dodawać to zamienić na ocet jabłkowy lub sok jabłkowy w proporcjach 100ml:100ml wody)
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć i całość przesmażyć na maśle. Dusić pod przykryciem ok 10-15 min do miękkości i zezłocenia na mniejszym ogniu. Dodać w trakcie przyprawy i mieszać co jakiś czas. Kolejno dodajemy bulion, wino i dusimy kolejne 20 min. 3-4 chochli zupy z cebulą osobno blendujemy. Jeśli lubisz rzadkie zupy nie musisz blendować. Jeśli lubisz trochę gęstsze zblenduj, wtedy tez bagietka nie zatapia się cała i nie wpada tak do środka. Zupę dopraw. Przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę, posmaruj masłem wymieszanym z przecisnietym ząbkiem czosnku. Umieść w piekarniku, piecz na złoty kolor w 190 st. Pod koniec posyp mozzarellą. Grzanki wyjmij, włóż do gorącej zupy. Po chwili grzanka zmięknie i można zajadać (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️