ZUPA CEBULOWA
(Żeby krojenie nie było udręką cebulę włóż wcześniej do zamrażarki na kilkanaście minut)
➡️10 mniejszych cebul ( 1 kg)
➡️0,5-0,7 litra bulionu warzywnego ( lub takiego jaki masz)
➡️1 łyżeczka tymianku
➡️1-2 ząbki czosnku
➡️szczypta majeranku
➡️2-3 łyżeczki masła
➡️1/2 bagietki
➡️masło czosnkowe ( 1/4 kostki masła mieszamy z 1 ząbkiem czosnku i szczypta soli)
➡️mozzarella w kulce starta na wiórki lub ser żółty- potrzebna do posypania bagietki
➡️sól,pieprz
➡️200ml białego wina
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć i przesmażyć na maśle. Dusić pod przykryciem ok 10-15 min do miękkości i zezłocenia na mniejszym ogniu. Dodać w trakcie tymianek i mieszać co jakiś czas. Kolejno dodajemy bulion, wino oraz majeranek i dusimy na delikatnym ogniu ok 30 min. (3-4 chochle zupy z cebulą osobno blendujemy- Jeśli lubisz rzadkie zupy nie musisz blendować. Jeśli lubisz trochę gęstsze zblenduj, wtedy też bagietka nie zatapia się cała i nie wpada od razu do środka). Zupę dopraw. Przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę, posmaruj masłem wymieszanym z przecisnietym ząbkiem czosnku. Umieść w piekarniku, piecz na złoty kolor w 190 st. Pod koniec posyp mozzarellą. Grzanki wyjmij, włóż do gorącej zupy. Po chwili grzanka zmięknie i można zajadać (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️