Home Obiad Zupa potrawkowa

Zupa potrawkowa

Autor: Monika
jakjalubiejesc.pl

Jest przepyszna, lekka, a zarazem sycąca. W smaku przypomina tradycyjną potrawkę, jednak największym jej plusem jest to, że robi się ją dużo szybciej 😊
🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀

Przepis na ok 3l zupy
➡️2l bulionu warzywnego
➡️150g marchwi
➡️100g jasnej części pora
➡️1-2 łyżeczki słodkiej papryki
➡️1/2 łyżeczki kurkumy
➡️2 łyżki oliwy z oliwek
➡️500 g piersi z kurczaka
➡️100g suchego makaronu orzo (w kształcie ryżu)
➡️1 ząbek czosnku
➡️150g mrożonego groszku
➡️1/2 pęczka świeżego koperku
➡️100 ml śmietanki 30% (możesz zamienić na inna zawartość tłuszczu)
➡️sól, pieprz

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony w krążki por i chwilę podsmażamy. Kolejno dodajemy pokrojonego w mniejszą kostkę pierś z kurczaka i wsypujemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, kurkumę i czosnek. Całość mieszamy i smażymy, aż mięso zacznie się rumienić. Kolejno wrzucamy tartą marchew i suchy makaron orzo. Zawartość garnka mieszamy i zalewamy bulionem. Przykrywamy i na małym ogniu gotujemy ok 20 minut. Pokrywkę unosimy, wrzucamy mrożony groszek, posiekany koperek, śmietankę i wciskamy sok z połówki cytryny. Garnek zdejmujemy z ognia, nakrywamy ponownie pokrywką i odstawiamy na ok 10 minut – im dłużej postoi tym zrobi się gęstsza👌(filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ